Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stavba vleku "devítituny" 1:35 TBModels

17. 12. 2017

6/12/2017

Jelikož se mi před barvením Crystala 8045 rozbil kompresor, pustil jsem se do stavby vleku, abych měl co zapřahnout za nějaký traktor. Model lze zakoupit zde:

http://www.tbmodels.cz/1-35----vlek-bss-p93s.html

Stavebnice vleku je věrná a zahrnuje všechny detaily předlohy. Umožňuje ložnou plochu ponechat v provozní nebo sklopené poloze. Většina dílů je z fotoleptů, kola, podvozek, výztuhy ložné plochy a některé drobnosti jsou odlity z polyuretanu. Bočnice (sajtny) stavebnice nabízí z tenké dřevotřísky. 

Stavbu jsem zahájil dle návodu sestavením rámu. Zde je nutno dbát správné geometrie. Důležité spoje žebřinové konstrukce je potřeba k sobě pájet, kvůli dostatečné pevnosti. Plechu je použito poměrně dost, což se samozřejmě projeví i na hmotnosti modelu. Pro ohýbání fotoleptů je nezbytné pořídit si nějakou ohýbačku pro tyto účely.  

3/1/2018

Stavba podvozku proběhla během Vánoc bez komplikací, všechny díly jsou logicky navrženy a lícují dokonale. Stavba je časově náročná, kvůli nutnosti ohýbání leptaných dílů, kterých je navíc veliké množství. Plechy však umožňují věrohodné znázornění opotřebení a deformací, které se budu snažit znázornit zejména na ložné ploše.

24/1/2018

Vlek je téměř hotov a čeká na traktor a podložku. Stavba byla náročná, ovšem výsledek stojí za vynaložené úsilí. V návodu stavebnice jsou rozkreslena schémata hydraulických a pneumatických rozvodů - za což autora chválím. Navíc přiložené DVD v krabičce obsahuje mnoho detailních fotografií, takže není problém doplnit i elektrický okruh světel. Při zvednuté korbě je potom vše krásně vidět a model to krásně oživí.

Stabva korby proběhla bez problémů - nejtěžší bylo znázornit opotřebovanou podlahu. Dřevěné bočnice je možno ponechat otevírací. Pístnice jsem si upravil tak, abych mohl mít vlek v provozní i sklopené poloze. Nemohl jsem se totiž rozhodnout, jak ho ponechat.

Vlek jsem se rozhodl zapojit za rozestavěný Crystal 8045 - což je patrné i z fotek. Stavbě tohoto traktoru se budu nyní věnovat... Po přilepení na podložku sjednotím patinu a dodělám pár drobností, které mi ještě chybějí, jako např. SPZ, zásuvky apod.

Jsem rád, že to mám za sebou a doufám, že se vám výsledek líbí...

M.

 

 

Náhledy fotografií ze složky VLEK 9t 1:35 TBModels

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář